Aktuella projekt

Kulturcentrum Ebeneser är en projektnod för utveckling inom kulturlivet och kulturella och kreativa näringar.

Kulturföreningen Ebeneser är med och utvecklar Norrbottens kulturliv genom:

  • Att bedriva utvecklingsprojekt inom kultur och kulturella och kreativa näringar
  • Att delta som projektpartner och samverkar med andra projekt
  • Riktade insatser som stöttar medlemsorganisationer, arrangörer och kulturskapare i hållbara kulturprojekt

Kulturcentrum Ebeneser – En katalysator för utveckling inom kulturen

Creative Ebeneser

Utvecklingsprojektet Creative Ebeneser är en satsning med fokus på företagsutveckling inom kulturella och kreativa näringar.

För dig som arbetar inom, eller för kulturella och kreativa näringar i Norrbotten.

Projektet är för dig som är kreatör/kulturskapare/konstnär och vill utveckla din företags- och verksamhetsidé och leva på ditt konstnärliga uttryck inom skapande branscher.

Projektet vänder sig också till dig som arbetar inom stöttande funktioner för affärsutveckling och tillväxt – och vill samverka för att möta och stötta verksamma inom kulturella och kreativa näringar.

Projektet arbetar med tre fokusområden: Mötesplatsen, Inspiration och Kompetens.

Vi utvecklar mötesplatser för kreatörer att trivas i – både fysiska och digitala. Vi erbjuder öppna ytor för möten och arbete, likväl som ett mindre mötesrum och små öar av arbetsro. Vi skapar och deltar i nätverk som främjar företagare och verksamheter inom kulturella och kreativa näringar i Norrbotten och Norra Sverige.

Vi erbjuder inspirerande föreläsningar där vi presenterar förebilder, drivkrafter, affärslogiker, stödformer. Vi erbjuder fördjupande workshops inom områden som är attraktiva för dig som arbetar inom eller för kulturella och kreativa näringar.

Vårt mål är utveckling av företagarens egen verktygslåda där även digitalisering är en viktigt pusselbit för fler att kunna leva på sitt kulturella uttryck. Vi arbetar för att verksamma inom branschen ska kunna växa på sina villkor, med hållbarhet i fokus.

Finansiärer:

Creative Ebenesers hemsida

Arrangörer i Norr

Projektet Arrangörer i Norr avslutades 21-12-31. Satsningen fortsätter i Föreningen Arrangörer i Norr. Föreningen har fått stöd från Sparbanken Nord för föreningsutveckling under 2022 och 2023 med fokus på att vidareutveckla ett arrangörsnätverk. Målet är ett långsiktigt och hållbart nätverk av arrangörer och arrangörsfrämjande organisationer.

Arrangörer i Norr skapar mötesplatser och nätverk för arrangör inom kulturområdet i Norrbotten. Vi erbjuder inspirerande och föreläsningar och webinar, fördjupande workshops och andra aktiviteter för att inspirera och stärka kompetens hos arrangörer, samt stärker den kulturella infrastrukturen i Norrbotten.

Under projektperioden som avlutas 21-12-31, har projektet tagit initiativet till att organisera sig i en ideell förening med samma namn. Föreningen Arrangörer i Norr har tillsammans med projektet och Norrbottensmusiken initierat, ansökt om finansiering och driver sedan 2021 projektet Ungt arrangörskap i Norr – KulturCrew.

Med arrangör menar vi dig om arrangerar inom kultur- & nöje i länet. Konserter, spelningar, festivalen, teater- eller dansföreställningar, annan scenkonst, konstutställningar. På små scener i byarna, på dansbanor under sommaren, på en fjälltopp, i en hel stad, på en dansbana, i en konsthall, hemma på gården, i lägenheten, på ett uteställe, en fjällanläggning eller i ett kulturhus med tusen besökare.

Besök Arrangörer i Norr på Facebook

Popscen Norrbotten

Inom projektet Popscen Norrbotten utvecklar vi en hybrid popscenen i Norrbotten.

Tillsammans med BD Pop, och med stöd av Kulturrådet och Region Norrbotten ska vi ta fram ett nytt konceptet och etablera en popscen i Norrbotten. Målgruppen är de som vill ta del av lokalproducerad popmusik men tyngdpunkten på en yngre publik. Artisterna är alla från länet och verksamma här. Du kan välja om du vill ta del av livespelningarna på plats eller online. Under projektperioden kommer vi att genomföra tre konserter i Luleå under hösten. Under våren åker vi på pop-up turné i Norrbotten. Under våren besöker vi Pajala, Boden, Jokkmokk och Överkalix.

Alla livespelningarna hittar du här: https://linktr.ee/popscen

”– Vi vill skapa en kvalitetsscen för hela den norrbottniska musiken. Den levande musiken i Norrbotten är inte stor i dag och det är inte lätt för arrangörer att locka till sig en levande publik. Det vill vi ändra på, säger Fredrik Johansson popkonsulent på BD pop. ”

”– Pandemin har skapat en fantastisk chans till omställning och att tänka nytt. Därför kommer konserterna också att kunna streamas digitalt, säger Fredrika Johansson, verksamhetschef på Kulturcentrum Ebeneser. ”

Artikel i Kuriren 21-09-24 

Popscen Norrbottens Instagramkonto

Kontakt

Besöksadress
Kulturcentrum Ebeneser
Skomakargatan 23, 972 31 Luleå

Postadress
Kulturföreningen Ebeneser
Box 349, 971 10 Luleå

Telefon 0920-40 83 00

E-post post@ebeneser.nu

Sociala medier