Malmens väg - Tornedalsteaterns jubileumsföreställning 31 juli 2016

Malmens väg – Tornedalsteaterns jubileumsföreställning

Vår medlemsförening Tornedalsteatern fyller 30 år och firar bland annat med sin föreställning Malmens väg. 

Malmens väg turnerar i länet och spelas i Arcushallen i Luleå 19.00 den 18 augusti. Under dagen kommer filmer kring föreställningen att visas hos oss som uppladdning. Ta chansen att se en unik föreställning!

Malmens väg – Malmin tie – Málmma geaidnu är en nyskriven teater- och musikföreställning om Norrbottens och Nordkalottens gemensamma nämnare järnmalmen. En fantasifull, lekfull, nattsvart och humoristisk berättelse, utan anspråk att placeras i tid och rum och befolkad av karaktärer som bland andraRosten, det tonåriga siamesiska tvillingparet Hamba och Homba, LK, Gruvan och Marknaden. Å ena sidan en suggestiv poetisk saga om naturens övergripande mål och mening med alltet, å andra sidan en mänsklig, rå och primitiv maktuppgörelse sprungen ur vårt konsumtionssamhälle.

 

Malmens väg är ett unikt samarbete med länskulturinstitutionerna Norrbottensmusiken-, teatern-, museet-, Dans i Nord, Rovaniemen Teatteri och enskilda scenkonstnärer och körer i länet, LTU, Filmpool Nord, Skådebanan och olika bildningsförbund där vi tillsammans ger ett nytt och konstnärligt perspektiv på gruvindustrin.

 

Det handlar om den där ådran, som löper genom betesmarkerna, äktenskapen, flyttlassen, drömmarna, köksrenoveringen och AF-kön. Välsignad, förbannad och en del av vår livsbetingelse. Att födas och växa upp vid en naturresurs kräver förr eller senare ett individuellt ställningstagande. Och många saker vägs in; pengar, känslor, relationer, traditioner, värderingar, etik, moraloch kön.

 

Järnmalmen, orörd som förädlad, är kanske en del av den norrbottniska identiteten? Den lämnar i vart fall ingen oberörd. Detta är kärnan i Malmens väg -Malmin tie – Málmma geaidnu.